X

Hozzáadás a kedvencekhez

A rendszer most hozzáadja a kiválasztott síterepet/szállást/turnust a kedvencekhez!

COVID információk

Normál lemondási feltételeink oldalunkon Általános információk fülben olvashatóak.

Koronavírus helyzet súlyosbodása esetén a letöbb francia és a többi országbeli partnereinkkel történt megállapodás alapján hivatalos formában bejelentett határzár esetén (magyar és a fogadó ország részéről egyaránt), vagy a síterep zárvatartása esetén, a teljes befizetett összeg visszatérítésre kerül, csak 10€/fő kezelési költséget számolunk fel. Ahol nincsenek speciális covid lemondási feltételek, ott az általános feltételek lehetővé teszik, hogy indulás előtt is legyen mód a kötbérmentes lemondásra az utazás ellehetetlenülése esetén. Az utazáshoz unios oltási igazolvány, egyes országok esetén a magyar oltási igazolvány is használható belépéshez, ezek hiányában, tesztek szükségesek a lentebb részletezett országonkénti feltételrendszer szerint.

Aktuális beutazási szabályok országonként, csak a jelenlegi nov.25-i állapotot tükrözi, változás bármikor lehetséges :

Franciaország

Franciaország 3 jelzéssel jelöli a vírus terjedésének fényében a világ országait (zöld, narancssárga, piros. Jelenleg Magyarország a zöld kategóriában van, így a Magyarországról érkező utasok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba az az alábbi beutazási feltételek teljesítése és igazolása esetén: megfelelő oltottság, VAGY PCR- illetőleg antigén-teszt VAGY átesettség (=felgyógyultság). 

Megfelelő oltottság: A védettséget igazoló európai digitális COVID pass vagy annak papíralapú változata abban az esetben fogadható el, amennyiben megfelel az alábbi feltételeknek:  az Európai Gyógyszerügynökség által elfogadott oltóanyagok (Pfizer/Comirnaty, Moderna, AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield és Janssen/Johnson & Johnson), ÉS az adott oltóanyagra előírt teljes dózis, ÉS a védettséghez szükséges időtartam eltelte.

A Sputnik oltás NEM elfogadott, az ezen oltásokat követően felvett harmadik oltás (ha nem egy dózisú) nem jelent Franciaországban megfelelő oltottságot! A magyar védettségi igazolványt nem fogadják el.

PCR- illetőleg antigén-teszt: Az oltási feltételeket nem teljesítő uniós beutazóknak 24 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy antigén-tesztet (francia, vagy angol) szükséges bemutatni. Tesztelnie szükséges tehát a beutazáshoz:

az oltással nem rendelkezőknek, azoknak, akik oltási folyamata nem lezárt, azoknak, akiknek az oltás típusát az Európai Gyógyszerügynökség nem fogadta el (pl. Sputnik, továbbá a Sinopharm harmadik oltás nélkül) vagy 12 év feletti kiskorúaknak

Átesettség: Ha a beutazó igazolja, hogy a beutazást megelőző 6 hónap folyamán átesett koronavírus-fertőzésen, vagyis a megfertőződéstől számított 11 nap eltelt, de 6 hónap még nem.

Az oltási, vagy teszt elvárásokon túl becsületbeli nyilatkozatok kitöltését is kéri a francia fél, ezekről az alábbi honlapon tájékozódhat angolul is: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Certificate-of-international-travel

További részletek:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

https://at.france.fr/hu/hasznos-informaciok/koronavirus-covid-franciaorszagi-helyzet

Ausztria

Ausztriában 2021. november 22-én 0:00 órától országos zárlat („lockdown”) lépett életbe. Ez a zárlat a beoltott és a be nem oltott személyekre egyaránt vonatkozik. A jelenlegi tervek szerint a zárlat legkésőbb december 13-án véget ér. A zárlat ideje alatt (2021. november 22 - december 13.) a szálláshelyek, vendéglátóhelyek, kulturális- és szabadidős létesítmények zárva vannak. A turisztikai célú utazás alatt ebből kifolyólag ezen időszak alatt nem lehetséges. 

Helyi járványügyi szabályok a zárlatot követő időszakban:

A zárlat megszűnését követően Ausztriában a jelenlegi állás szerint ismét az úgynevezett 2G-szabály (oltott, gyógyult státuszú), valamint az FFP2-es maszkviselési kötelezettség lép érvénybe számos területen.

2G-szabály értelmében csak oltott vagy gyógyult személyek léphetnek be az alábbi helyekre: vendéglátó- és szálláshelyek, szabadidős és sportlétesítmények, kulturális létesítmények, hegyi felvonók, adventi vásárok, testközeli szolgáltatóhelyek (pl. fodrász), valamint 25 vagy annál több főt számláló rendezvények. A fentiekben felsorolt helyeken a koronavírustesztek (sem a PCR-, sem az antigéntesztek) már nem érvényesek belépés igazolására, s az antitesttesztek sem érvényesek a gyógyult státusz igazolására.

2G-szabály keleti vakcinával: Az osztrák Nemzeti Oltási Testület azt javasolja, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem elfogadott vakcinával oltott személyek csináltassanak antitesttesztet, majd annak pozitív eredménye után kapjanak egy adagot egy EMA által engedélyezett mRNS-vakcinából (Pfizer vagy Moderna). A 3. oltáshoz az előző oltási sorozat után legalább egy hónapos időköznek kell lennie. A két igazolás (antitest + oltás) együtt, e kombinációban érvényes a belépés igazolására minden olyan helyen, ahol a 2G-szabálynak kell megfelelni. Érvényességi ideje 360 nap (2021. december 6. után 270 nap).

Az oltási igazolás érvényessége december 6-tól a teljes körű védettségtől számítva 270 napra csökken (korábban 360 nap volt). Ezt követően emlékeztető oltás szükséges az érvényességhez.  Az egydózisú oltások, mint a Johnson & Johnson vakcinája, csak 2022. január 3-ig érvényesek, ezután emlékeztető oltásra van szükség. 

Magyarországról történő beutazási feltételek a zárlatot követő időszakban:

72 órán belüli negatív PCR tesztről szóló orvosi igazolás, VAGY orvosi igazolás arról, hogy az utazó a COVID-19 betegségen 6 hónapon belül átesett VAGY igazolás arról, hogy az utazót a felsorolt oltások egyikével (Pfizer, Astra Zeneca, Johnson and Johnson/Janssen, Moderna, Sinopharm, Sinovac, Covishield) beoltották. A Szputnyik V oltást Ausztria nem ismeri el. A Johnson and Johnson (Janssen) vakcinával oltottak esetében egységesen 2022. január 3-ig lesz érvényes a védettségi igazolás.

A magyar védettségi igazolvány nem elfogadott. Az uniós digitális Covid-igazolvány abban az esetben jogosít belépésre, ha az fentiekben felsorolt oltóanyagok valamelyikének mind a két dózisát tartalmazza, kivétel ez alól az egydózisú Johnson and Johnson vakcina.

A tesztkötelezettség a belépéstől számított 24 órán belül pótolható, ehhez a határátlépésnél kérhetik a tesztelési időpontfoglalás bemutatását. Ebben az esetben az előzetes regisztrációs kötelezettség továbbra is fennáll! 

További részletek:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

https://www.bmeia.gv.at/reise-services/coronavirus-covid-19-und-reisen/

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.html

 Olaszország

A Magyarországról érkező utasok karanténkötelezettség nélkül léphetnek be az országba az uniós digitális Covid-igazolvánnyal vagy azzal egyenértékű igazolással, amennyiben az igazolja, hogy a beutazó: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elismert oltóanyaggal (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen) lett beoltva, és az utolsó dózis beadás után már 14 nap eltelt, VAGY felgyógyult a COVID-ból és a fertőzést igazoló első teszttől 180 nap még nem telt el, VAGY 48 óránál nem régebbi negatív antigén (AG) vagy PCR tesztet tud felmutatni.  A fentiek hiányában a beutazók 5 napos karantén és egészségügyi megfigyelés alá esnek, amely végeztével PCR vagy antigéntesztnek kötelesek alávetni magukat.

A beutazási szabályoknál azt is figyelembe veszik, hogy belépést megelőző 14 napban milyen országokban járt az utas. Az olasz külügyminisztérium angol nyelvű online kérdőívét kitöltve, a megfelelő válaszok megadása után néhány perc alatt megkaphatja az Önre vonatkozó érvényes beutazási szabályokat.

Kötelező regisztráció: Minden beutazó nagykorú személynek még a beutazás előtt elektronikus adatlapot (digital Passenger Locator Form – dPLF) kell kitölteni és azt az illetékes személynek nyomtatott vagy digitális formában felmutatni. Az adatlap az alábbi linken érhető el: https://app.euplf.eu/#/ 

További részletek:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

https://milano.mfa.gov.hu/news/covid-19

Szlovákia

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Szlovákiában a kormány november 25-től szükségállapotot léptetett életbe. Kéthetes általános zárlatot vezettek be, mely mind az oltottakra, mind az oltatlanokra és a fertőzésen átesettekre egyaránt érvényes.  A mától életbe lépett lezárások miatt a síterepek sem nyithatnak ki. Szállásokat csak üzleti célból adhatnak ki, a vendéglők pedig csak elvitelre szolgálhatnak ki. A lezárások mindenkire vonatkoznak, tehát az oltottakra és az oltatlanokra is. A bejelentés két hétre szól, azzal a kitétellel, hogy 10 nap múlva felülvizsgálják az aktuális helyzetet, és annak alapján döntenek a folytatásról.

Az egyes járások COVID-besorolása szerint (piros, bordó vagy fekete veszélyeztetettségi szint) például a sípályák, a sportversenyek, a vendéglátóhelyek, az üzletek és a szolgáltatások a be nem oltott személyek számára nem vehetők igénybe.

A határátlépés tekintetében egyelőre nem léptek életbe módosítások: Szlovákia területére korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség nélkül) a teljesen beoltottnak minősülő személyek léphetnek be.

Teljesen beoltott személynek minősül az a személy, aki: kétdózisú oltás esetén megkapta a 2. oltást, és ezt követően eltelt legalább 14 nap; egydózisú oltás esetén megkapta az oltást, és ezt követően eltelt legalább 21 nap; aki korábban már átesett a fertőzésen és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 14 nap

Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást kétoldalú megállapodás értelmében kölcsönösen elfogadja. A határátlépés során Szlovákia az uniós digitális COVID-igazolványt fogadja el. Az Európai Gyógyszerügynökség által elismert oltóanyagok (Pfizer/Astra/Moderna/Janssen (Johnson) mellett Szlovákia mind a kínai (Sinopharm), mind az orosz (Sputnik V) oltóanyaggal való oltást elismeri. 

Aki nem minősül teljesen beoltottnak, karanténkötelezettség alá tartozik. Az oltással nem rendelkező, külföldről érkező személyeknek: 10 napra karanténba kell vonulniuk, a karantén alól leghamarabb a beutazást követő 5. napon elvégzett negatív PCR-teszttel mentesülnek. Az oltással nem rendelkezők esetében előzetesen nem szükséges a teszt elvégzése, de a belépést követően a karantén időtartama alatt kötelezően részt kell venniük RT-PCR tesztelésen az állam által meghatározott időpontban és helyen. A  karantén feloldására tünetmentesség esetén a 10 nap elteltével, vagy ennél korábban negatív PCR-teszt eredmény felmutatásával kerülhet sor, amely teszt leghamarabb a karantén 5. napján végezhető el. 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a betegségen átesett személyek nem mentesülnek a karantén alól (tehát az átesettséget igazoló védettségi igazolvány nem mentesít), kizárólag abban az esetben, ha a kigyógyulást követő 180 napban megkapták valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 14 nap. 

Kötelező regisztráció: Minden Szlovákiába belépő személynek, így az oltással rendelkezőnek, illetve 12 év és 2 hónapos kort betöltött  kiskorúnak is regisztrálnia kell magát legkésőbb a határon https://korona.gov.sk/ehranica/ oldalon. A regisztrációt, ill. az oltottság tényét egy esetleges rendőrségi ellenőrzés során hitelt érdemlően kell tudni bizonyítani (például a kitöltött és kinyomtatott regisztrációs űrlappal).

További részletek:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

https://www.mzv.sk/web/en/covid-19

Szlovénia

2021. 05. 01-től Magyarország állampolgárai és a vele együtt utazó, 12. életévet be nem töltött közeli hozzátartozó kiskorú korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphet be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben a szülők rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított megfelelő érvényes igazolással (védettségi igazolvány). (Megjegyzés: Javasoljuk, hogy a háziorvos által kiállított magyar-angol kétnyelvű oltási igazolást is tartsák maguknál.)  Hasonlóan korlátozás nélkül léphetnek be az uniós digitális COVID-igazolvánnyal rendelkező személyek is.

Felhívjuk a Szlovéniába utazó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy 2021. szeptember 15-étől Szlovéniában a szolgáltatásokat és a közösségi közlekedést is kizárólag a védettségi feltételek (beoltott/fertőzésen igazoltan átesett/negatív teszteredmény) esetén lehet igénybe venni. Ezek teljesítése 12 éves életkortól kezdődően kötelező. November 08-tól  a védettséget igazoló dokumentumok (oltási igazolás, fertőzésen való átesést igazoló dokumentum vagy negatív teszt) csak személyazonosításra alkalmas irat bemutatásával együtt érvényesek

Amennyiben valaki NEM rendelkezik oltási igazolással (magyar állampolgárok esetében védettségi igazolvánnyal) vagy nem esett át a fertőzésen, melyet hitelt érdemlően igazolni tud (védettségi igazolvánnyal), akkor vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény, vagy egy 48 óránál nem régebbi, hivatalos tesztállomáson készített negatív antigén gyorsteszt-eredmény birtokában léphet be az országba karanténmentesen. 

A Szlovénián keresztül történő tranzitálók a szlovén kormány döntése értelmében mentesülnek a fenti belépési feltételek alól.

A tranzitálóknak 12 óra áll a rendelkezésükre a Szlovénián történő áthaladásra, melyet a szlovén hatóságok felszólítására kötelesek igazolni. 

A szlovén hatóságok az uniós Covid-igazolvány használatát javasolják.

Svájc

Azok a személyek, akik nincsenek beoltva vagy nem gyógyultak, a Svájcba történő beutazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén tesztet kell bemutatniuk. A negatív teszteredmény bármilyen közlekedési eszközzel való beutazás esetén szükséges. A beutazást követő 4-7 napon belül Svájcban még egy tesztet kell elvégeztetniük, amelynek eredményét a kantonális egészségügyi hatóságnak meg kell küldeniük. 

A teljesen beoltott, vagy a gyógyult személyek, akik COVID igazolással vagy más érvényes oltási vagy gyógyultsági igazolással rendelkeznek nem tesztkötelezettek.

Svájc csak a Svájcban elfogadott, vagy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), vagy a WHO által jóváhagyott alábbi oltóanyagok egyikével történt teljeskörű beoltottságot fogadja el a járványügyi korlátozó intézkedések alóli mentesüléshez: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca ,Janssen / Johnson & Johnson, Sinopharm, Sinovac. (A Szputnyik oltóanyagot nem ismerik el Svájcban). Az igazolás érvényessége a második oltástól számított 12 hónap, Janssen oltóanyag esetén az oltást követő 22. naptól számított 12 hónap.  

Svájc elismerte az EU és EFTA tagállamok által kiállított COVID oltási igazolásokat.  A magyar védettségi igazolványt akkor fogadják el, ha az a fenti oltóanyagok valamelyikével történt teljeskörű beoltottságot igazolja. Az ellenőrzéshez ajánlott az angol nyelvű oltási igazolásokat is bemutatni.

Minden Svájcba beutazó személy – a beoltottak, a gyógyultak és a negatív teszttel rendelkezők is – a beutazást megelőzően beutazási nyomtatvány (Passenger Locator Form, SwissPLF, https://swissplf.admin.ch/formular) kitöltésére köteles.

A Szövetségi Egészségügyi Hivatal honlapján elérhető a négy idegen nyelven működő interaktív Travelcheck program, amellyel a beutazó utazás előtt ellenőrizni tudja a rá vonatkozó előírásokat. Javasolt ennek előzetes használata! https://travelcheck.admin.ch/home

További részletek:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svajc

 

Magyarországra történő hazatérés:

A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején. A rendelet 2021. április 29-i és 2021. május 6-i módosítása értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18 évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.